Яйцата помагат за растежа на малките деца

0

Консумирането на яйца увеличава значително растежа и намалява риска от изкуствено спиране на растежа с 47% при малките деца. Това показва ново проучване на експерти по детско здраве от университета „Вашингтон“, цитирано от научния сайт “Сайънс дейли”.

Според водещия автор на проучването Лора Яноти този вид храна са „добър източник на хранителни вещества за растежа и развитието на малки деца“, като в същото време имат потенциала да „допринесат за намаляването на изкуственото спиране на растежа“.

Яноти и нейните колеги са извършили контролиран тест на деца от шест- до деветмесечна възраст в Еквадор през 2015 г. В рамките му те е трябвало да ядат по едно яйце на ден в продължение на шест месеца,за разлика от друга контролна група, при която не е имало промяна на хранителния режим.

В резултат на експеримента е станало ясно, че яйцата увеличават както височината, така и теглото на децата. В същото време случаите на спиране на растежа са намалели с 47%, а тези на недохранване със 74%. Освен увеличената консумация на яйце, на децата им е бил ограничен и приема на подсладени храни.

По думите на Яноти яйцата са питателна храна, опакована по сигурен начин и с относително лесен достъп дори и в по-бедните на ресурси места по света.

По отношение на алергичните реакции по време на експеримента не се съобщава за нежелани ефекти. „Нашето проучване внимателно наблюдава алергичните реакции към яйца, като не беше наблюдаван или съобщено за нито един инцидент“, допълни авторката

Отговори

Please enter your comment!
Моля, въведете Вашето име тук