Селен при бременност

0

Важен ли е достатъчният прием на селен при бременност?
Поради въздействието на майчиното хранене върху резултатите от бременността, има голям интерес в изучаването на ролята на микронутриентите по време на бременността. Много е вероятно статусът на микронутриенти при майките да повлияе на резултатите и на новороденото, въпреки че единствената официална настояща препоръка за този период днес е свързана с употребата на желязо и фолиева киселина.

Микронутриент, който може да бъде изключително важен е селен при бременност. Това е минерал, известен особено заради антиоксидантната си активност. Той е от съществено значение за синтеза и функцията на няколко ензими като глутатион пероксидази и тиреодоксин редуктаза, които играят важна роля в антиоксидантните защити и по този начин помагат за намаляване на оксидативните щети. Тъй като е доказано, че оксидативният стрес може да се увеличи по време на бременност и че изостреният оксидативен стрес в този период може да бъде свързан с появата на заболявания и неблагоприятни резултати като спонтанен аборт, прееклампсия, гестационен диабет, преждевременно разкъсване на мембраните и вътрематочно ограничение на растежа, преждевременно раждане, така че приемът на достатъчно количество селен при бременност може да бъде важен през този период.

Може ли да имам дефицит на селен при бременност?
Въпреки широкото му разпространение в доста животински и растителни храни като месо, морски дарове, зърна, млечни продукти, плодове и зеленчуци, съдържанието на селен в храната зависи от наличността му в почвата. Дефицитът му е рядък и обикновено се отчита само в области, където почвата е бедна на минерала. По време на бременност, хранителният прием трябва да осигури достатъчно селен за майчиния метаболизъм, което да позволи достатъчно количество да бъде прехвърлено на плода, така че неговите селенопротеини да се наситят и антиоксидантните му защитни сили да се подобряват.

Какви може да са неприятните последици от недостатъчен прием на селен през бременността?
Оксидативният стрес се характеризира с промяна на антиоксидантния баланс, водещ до липидната пероксидация, протеиново окисляване и увреждане на ДНК. Изследвана е ролята на селен по време на бременност, особено във връзка с появата на нежелани реакции, свързани с оксидативния стрес. Спонтанен аборт и преждевременни раждания се наблюдават при наличие на по-ниско количество на селен. Понижени серумни концентрации на селен може да са свързани с появата на дефекти на невралната тръба и вродена диафрагмална херния. Все още обаче изглежда, че има много противоречия за връзката между селен при новородени и тяхното тегло при раждане.
Предвид увеличаването на оксидативния стрес, наблюдавано по време на бременност, селенът може да има важна роля за майката. Макар че производството на свободните радикали се случва непрекъснато във всяка клетка като част от нейния нормален метаболизъм, когато ендогенните и екзогенните свободните радикали са прекомерни, те могат да играят важна роля в много заболявания. Някои усложнения при бременността, свързани с повишен оксидативен стрес включват прееклампсия, гестационен диабет, гадене и повръщане, както и вътрематочно ограничаване на растежа. Повишен оксидативен стрес също може да бъде свързан с преждевременно разкъсване на мембрани, причинявайки преждевременно раждане.

Колко селен да приемате през бременността и от какви източници?
Най-често добавките със селен включват дневни дози таблетки или капсули, съдържащи до 200 ммг селен в елементарна форма – селенометионин. Периодът на допълване на дефицитите може да варира, заради което може да се наложи приемът да започне от пренаталния период до следродилния. Допълнителните дози до 200 ммг минерал не трябва да причиняват никакви неблагоприятни ефекти, дори ако са временно превишени, тъй като най-горната поносима доза на селен за тази група е установена около 400 ммг. Неблагоприятните ефекти включват загуба на коса и нокти и слабост, стомашно-чревни смущения, кожен обрив, мирис на потта на чесън, умора, раздразнителност и аномалии на централната нервна система. Така че при прием на каквато и да е хранителна добавка, не само през бременността разбира се е добре да се консултирате с лекар или фармацевт.
Най-добрите естествени източници на селен при бременност са:
– Ядките и по специално бразилски орех
– Черупчести мекотели като стриди, охлюви, миди и т.н
– Черен дроб
– Различни видове риби като риба тон, аншоа, херинга и т.н
– Ориз, овес и пшеница
– Слънчогледови семки и масло
– Свинско месо
– Хайвер
– Омари и раци
– Всички видове скариди и морски водорасли
– Кайсии

Какви са симптомите при дефицит на селен при бременност?
Симптомите на недостиг на този минерал са различни и подвеждащи и често могат да се сбъркат, заради това е добре да се консултирате със специалист.
– Проблеми с мускулите като болка, слабост и схващане.
– Усещане за отпадналост и хронична умора
– Репродуктивни проблеми и при двата пола
– Ставни проблеми като скованост, болки, дори деформации
– Проблеми в работата на щитовидната жлеза
– Сърдечни проблеми като нарушения в кръвообращението, аритмия, отслабване на сърдечния мускул.

Защо е важно да установите вашите нива на селена?
Високи нива на дефицит на селен са докладвани в области, където почвата е с недостиг на този минерал. Ако няма такива оценки за вашия регион, можете да бъдете спокойни, ако консумирате местни продукти. В страни като Швейцария например – въпреки че почвата е с дефицит на селен, адекватния статус на ниво на минерала се постига поради консумацията на американска пшеница, която е богата на селен поради наличието му в почвата. Във Финландия пък торове са обогатявани със селен от 1984 насам.

Въпреки използването на хранителни добавки, много бременни жени не могат да постигнат оптимални нива, особено защото много добавки не съдържат селен. Някои от положителните ефекти на добавките със селен вече са докладвани в медицинската литературата и включват по-ниска честота на прееклампсия, намаляване на систолното и диастоличното кръвно налягане на майката, по-ниски случаи на аборт и преждевременно раждане, намаляване на възпалителната активност на щитовидната жлеза и честотата на хипотиреоидизъм, както и по-нисък риск от детска смърт след шест седмици от раждането. Така че се препоръчва да се обърне внимание на този минерал и положителната му роля за бременността. Обсъдете с вашия лекар приемът на селен при бременност и дали пренаталните ви добавки го съдържат в достатъчно количество.

Отговори

Please enter your comment!
Моля, въведете Вашето име тук